آریتمی قلبی چیست و چگونه درمان می گردد؟

به گزارش مجله کامپیوتر، آریتمی قلبی یا کژ آهنگی به حالتی می گویند که در آن ریتم قلبی فرد بسیار غیر طبیعی باشد. ریتم طبیعی قلب به این صورت است که از گره سینوسی شروع شده و سپس در بطن ها منتقل می گردد. البته پیش از منتقل شدن به بطن ها در گره دهلیزی - بطنی منتشر می شود. در این حالت در شروع دهلیزها و بعد از آن بطن ها انقباض می یابند. می توان گفت که ضربان طبیعی فرد بین 60 تا 100 ضربان در دقیقه است.

آریتمی قلبی چیست و چگونه درمان می گردد؟

آریتمی قلبی ممکن است به صورت یک مکث موقت باشد. این حالت ممکن است آن قدر کوتاه باشد که ضربان کلی قلب فرد را تحت تاثیر ندهد. گاهی اوقات هم ممکن است این اختلال باعث ایجاد ضربان قلب بسیار سریع و یا بسیار آهسته گردد. بیشتر آریتمی ها هیچ گونه علامتی را از خود بروز نمی دهند. اما بعضی اوقات آریتمی های قلب ممکن است سرگیجه و سردرد و حالت تهوع را ایجاد نمایند. برای این که بتوانیم آریتمی های قلب را تشخیص دهیم و سپس آن را درمان کنیم، در ابتدا باید ریتم نرمال سینوسی را بشناسیم.

ریتم نرمال سینوسی قلب چیست؟

اگر ایمپالس ها با سرعت طبیعی در گره دهلیزی بطنی شکل بگیرند و جهت طبیعی خود را طی نمایند و تمام قلب را به وسیله این جهت دپولاریزه نمایند، در این صورت این ریتم، یک ریتم سینوسی طبیعی خواهد بود. از ریتم های سینوسی غیر نرمال قلب می توان به موارد زیر اشاره نمود.

1. تاکی کاردی سینوسی

تاکی کاردی سینوسی نوعی آریتمی قلبی است که در آن راهنمایی جریان در جهت طبیعی خود پیش می رود؛ اما گره دهلیزی بطنی بیش از 100 ضربه در دقیقه را فراوری می نماید. پس تمام خصوصیات این ریتم مانند ریتم نرمال سینوسی است با این تفاوت که ضربان شخص از 100 بار در هر دقیقه بیشتر است.

علل بروز آریتمی تاکی کاردی

مصرف داروهای آدرنالین و آتروپین و بعلاوه قرار گرفتن در شرایط اضطراب، درد، استرس، تب، آنمی و شدت یافتن فعالیت های بدنی از عوامل بروز این آریتمی است.

راه های درمان تاکی کاردی

برای درمان تاکی کاردی سینوسی، ابتدا باید علل به وجود آمدن این آریتمی را پیدا کنیم تا بتوانیم به برترین نحو آن را برطرف کنیم. گاهی اوقات ممکن است آریتمی در اثر بروز درد آنژین ایجاد گردد که در این حالت زمینه را برای استراحت بیمار فراهم نموده و از داروهای ضد انعقادی یاری می گیریم. بعضی اوقات ممکن است بیمار به علت نارسایی مزمن قلب به این آریتمی مبتلا شده باشد؛ در این صورت تجویز دکتر استفاده از داروهای دیورتیک و دیگوکسین است. اما مواردی دیده می گردد که بیمار هیچ گونه زمینه ای نداشته و به این آریتمی دچار شده است. ممکن است این آریتمی عصبی بوده و بیمار مدت زیادی به آن دچار شده باشد؛ در این صورت راهکار دکتر برای درمان و جلوگیری از حمله ایسکمی استفاده از داروهایی است که ریتم و ضربان قلب را کند تر می نماید. این داروها عبارت اند از: بتابلوکرها، کلیسم بلوکرها و…

2. برادیکاردی سینوسی

در این نوع از آریتمی قلبی، راهنمایی جریان در جهت طبیعی خود واقع شده است، اما گره دهلیزی بطنی در دقیقه کمتر از 60 بار است. این ریتم مانند ریتم نرمال سینوسی است با این تفاوت که ضربان قلب کمتر است.

علل بروز آریتمی برادیکاردی

این آریتمی در واقع نوعی پاسخ طبیعی و فیزیولوژیک بدن است که در پاسخ به کمتر شدن فعالیت بدن ایجاد می گردد. بعلاوه از دیگر دلایل شایع برای این آریتمی می توان به انفارکتوس سطح تحتانی قلب اشاره نمود.

راه های درمان

اگر فرد مبتلا به این آریتمی بدون هیچگونه علامت بوده و علائم حیاتی وی تغییری ننموده و ثابت باشد، در این صورت نیازی به درمان ندارد. اما بیمار باید تا مدتی ریتم قلبی اش آنالیز و کنترل گردد. باید رژیم غذایی وی تغییر کند و داروهایی که به تضعیف شدن گره های سینوسی یاری می نماید، قطع گردد. اما در صورتی که علائم برادیکاردی بر بدن فرد ظاهر شد، باید هرچه سریع تر به وی وریدی آتروپین تزریق گردد و بعد از 3 تا 5 دقیقه این دوز تکرار گردد. اگر آتروپین موثر بود؛ می توان از وریدی ایزوپرترنول استفاده کرد. از داروهای دیگر می توان به دوپامین و ایپنفرین اشاره نمود که در شرایط بحرانی استفاده می گردد. اگر از موارد گفته شده هیچ کدام تاثیر گذار نبود، می توان از پیس میکر و داخلی برای بیمار استفاده کرد.

3. آریتمی سینوسی

در این ریتم سینوسی، راهنمایی جریان از جهت طبیعی انجام می گردد. اما تفاوت آن با ریتم نرمال سینوسی بی نظمی اش است. در این حالت بدن ضربان های کوتاه و بلند ایجاد می نماید.

علل بروز آریتمی سینوسی

این نوع آریتمی قلبی یک اثر طبیعی و فیزیولوژیک تلقی می گردد و ممکن است برای افراد سالخورده، ورزشکار و کودک ایجاد گردد. علت آن هم این است که در اثر تحریک رفلکس عصب، واگ به وسیله گیرنده های موجود در ریه به وجود می آید.

راه های درمان

در ابتدا باید علت های به وجود آمدن این آریتمی را شناخت. مثلا اگر بیمار در اثر استفاده از داروهای مورفین این حالت برایش پیش بیاید، تجویز دکتر باید قطع این داروها باشد. اما در بیشتر اوقات که بروز آریتمی سینوسی هیچ علتی ندارد، نیاز به درمان هم وجود ندارد.

4. ضربان زودرس دهلیزی

ضربان زودرس یک بی نظمی و جریان غیر طبیعی است که در دهلیزها و سپس در بطن ها ایجاد می گردد.

علل بروز ضربان زودرس دهلیزی

استرس، خستگی، اضطراب، عفونت و مصرف بعضی از داروها می تواند از علائم بروز یک چنین آریتمی باشد.

راه های درمان

اگر در بدن بیمار هیچ گونه علائمی ایجاد نگردد، نیازی به درمان این نوع آریتمی قلبی نیست. اما اگر علائم بر روی بدن بیمار به وجود آمد، می توان زمینه ایجاد نماینده مثل قهوه و الکل را حذف کرد. اگر این آریتمی به صورت مکرر بروز پیدا کند، می تواند زنگ خطری باشد برای حمله های تاکی دیس ریتمی های فیبریلاسیون که بسیار خطرناک است.

5. تاکی کاردی حمله ای دهلیزی

در این بی نظمی یک کانون نابجا در دهلیزها و به طور ناگهانی با سرعت بیش تر از 100 ضربه در دقیقه آغاز به فرستادن ایمپالس می نماید. در نتیجه فعالیت از گره های سینوسی سلب شده و دهلیز ها از جهت غیر طبیعی و بطن ها از جهت طبیعی دپولاریزه می نماید.

علل بروز آریتمی تاکی کاردی دهلیزی

این آریتمی در افراد سالم به علت استرس های روحی و جسمی و هیپوکسی ایجاد می گردد. بعلاوه بروز این حمله در فرد بیمار ممکن است به علت انفارکتوس میوکارد و بیماری های دریچه قلب باشد.

راه های درمان

درمان این حمله بسیار به علائم ایجاد شده بستگی دارد. پس از تشخیص علت های ایجاد این حمله می توان بیمار را درمان کرد. از راه های درمان می توان به استفاده از اکسیژن و مانور های تحریک نماینده عصب واگ اشاره نمود. این مانور ها شامل سرفه کردن، تحریک رفلکس، جبس کردن نفس و ماساژ سینوس کاروتید می گردد. از دیگر درمان ها شوک الکتریکی و استفاده از داروهای مسدود نماینده کانال های کلسیمی هستند.

6. فلوتر دهلیزی

در این بی نظمی یک کانون نابه جای دهلیزی گره آوی را با سرعت 300 بار در دقیقه بمباران می نماید. در این بی نظمی دهلیزها از جهت غیر طبیعی و بطن ها از جهت طبیعی دپولاریزه می شوند.

علل بروز آریتمی فلوتر دهلیزی

تمام علت هایی که باعث گشادی حفره های دهلیزی و یا فشار بر روی این حفره ها شدند، می توانند احتمال بروز این نوع آریتمی قلبی را بالا ببرند.

راه های درمان

در ابتدا برای درمان بیمار باید ریتم های بطنی را کنترل نموده و از بروز ریتم های نامنظم جلوگیری کنیم تا بیمار به یک ریتم طبیعی سینوسی برسد. گاهی اوقات نیاز به تجویز دارو نیست و می توان با استراحت دادن به بیمار، اکسیژن تراپی و تحریک عصب های واگ به وسیله ماساژ مبتلایان به این حمله را درمان کرد. اما گاهی اوقات به تجویز دکتر دارو استفاده می گردد. از داروهای درمان نماینده این آریتمی می توان به دیلتیازم، وراپامیل، پروپرانولول اشاره نمود. در حادترین زمان ها، هیچ کدام از این درمان ها جوابگو نبوده و می توان از شوک کاردیوورژن استفاده کرد.

عوارض عدم درمان آریتمی

گاهی اوقات ممکن است، حس کنید که بی علت دچار سرگیجه شده اید و محیط اطراف دور سرتان می چرخد. این نشانه می تواند یکی از علائم بروز آریتمی قلبی باشد. در این حالت ممکن است حمله به شما دست داده و ضربان قلب شما تشدید شده و دچار سرگیجه های ناگهانی شوید. گاهی اوقات هم ممکن است که دچار سبکی سرد شوید که کند شدن ضربان قلب از علت های به وجود آمدن آن است. اگر شما این علائم را نادیده گرفته و به پزشک مراجعه نکنید؛ می توانیم به شما بگوییم که سلامتی خود را هرچه سریع تر از دست خواهید داد.

منبع: مجله انگیزه

به "آریتمی قلبی چیست و چگونه درمان می گردد؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آریتمی قلبی چیست و چگونه درمان می گردد؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید