دهکده چوبی نیشابور، جاذبه ای دیدنی و خاص

به گزارش مجله کامپیوتر، دهکده چوبین نام محلی است که در یکی از روستاهای نیشابور به نام محمدآباد آقازاده در استان خراسان رضوی واقع در شمال شرقی ایران ساخته شده است. این دهکدهٔ چوبی کم نمونه و بی همتا در ایران از طریق مهندس حمید مجتهدی(متولد 1319 و متوفی در پاییز 1392) از نوادگان محمد کاظم خراسانی ساخته شده و یکی از دیدنی ها و تفرجگاه های نیشابور می باشد.در ادامه مطلب همراه تاپ جهانگرد باشید تا با این دهکده چوبی بیشتر آشنا شوید.

دهکده چوبی نیشابور، جاذبه ای دیدنی و خاص

نام دهکده چوبین برخاسته از ویژگی منحصربه فرد سازه های آن در استفاده کامل از چوب و بکارگیری روشی نوین در ساخت بناهای آن که برخاسته از پیشینه تاریخی - فرهنگی و متناسب با امکانات و قابلیت های اقلیمی وجغرافیایی منطقه است، می باشد. دیدنی های این دهکده شامل مسجد چوبی، موزه و کتابخانه، رستوران، فروشگاه و نانوایی، آلاچیق، سوئیتها، فضای سبز و زیست بوم زیبای آن به همراه کشاورزی و دامپروری است.

مسجد چوبی دهکده چوبین ؛ نخستین مسجد چوبی دنیا

این مسجد، اولین مسجد چوبی مقاوم در برابر زلزله در دنیا می باشد. این بنا 200 متر مربع وسعت دارد و سقف آن به صورت شیروانی می باشد. دو مناره آن 13 متر از سطح زمین ارتفاع و وزن هر یک تقریباً 4 تن می باشد. شکل ظاهری آن به صورت کشتی ای وارونه بر زمین است. در ساخت این مسجد که حدود 2 سال طول کشیده است، 40 تن چوب استفاده شده است.

مسجد چوبی این دهکده نه تنها در ایران بلکه در دنیا بی نظیر است. این مسجد می تواند تا 8 ریشتر زمین لرزه را تحمل کند و بنای آن به گونه ای است که تا صدها سال دیگر نیز آسیب نخواهد دید.اسکلت آن به شیوه Two by Four یا Double L ساخته شده است. مناره ها به سقف به گونه ای اتصال دارند که در داخل مسجد ستونی وجود ندارد.

معماری مسجد دهکده چوبی

دیواره های آن دوجداره بوده که بین این دو لایه، اسکلت بنا وجود دارد. اسکلت مناره ها و سقف و بعلاوه سقف و دیواره ها به روش عنکبوتیی اتصال دارند. این نام به علت شیوه ساخت آن که مانند تنیدن تار عنکبوت است می باشد به طوری که اتصال مناره ها طوری است که وزن آن ها به صورت مساوی، ابتدا روی سقف و سپس به دیواره ها و از آنجا به زمین منتقل می شود.

قابل توجه است که به وسیله نردبان داخل مناره ها می توان به بالای مناره دسترسی پیدا کرد. جالبترآنکه در محل اتصال مناره به سقف، دریچه ای تعبیه شده که مانند یک کانال تهویه عمل می نماید به طوری که در تابستان هوای گرم و آلوده را از فضای مسجد خارج می نماید و هوای پاکیزه به وسیله بادگیر مخصوصی که در سقف بنا شده، داخل مسجد می شود؛ و به این ترتیب یک تهویه طبیعی انجام می پذیرد. دیواره ها کمی حالت زاویه دار دارند که انتقال وزن را از مناره به زمین ساده تر می سازد.دهکده چوبی نیشابور

قابل ذکر است که محلی که در آن مسجد ساخته شده، بسیار موریانه خیز است، لذا راهکارهای ویژه ای در ساخت این مسجد و دیگر بناهای این مجموعه برای جلوگیری از اثرات مخرب چوب خواران به کار گرفته شده است. به طوری که به عنوان نمونه، خانه سازنده مجموعه با عمر بیش از20 سال، از آسیب چوب خواران به دور مانده است. برای ماندگاری دراز مدت دیواره های خارجی در برابر نزولات آسمانی، چوبهای ویژه با فرآوری خاص استفاده شده است.

کابینت ها، دیواره ها و حتی سینی های آبدارخانه این مسجد، چوبی است. مسجد دارای یک ایوان بیرونی که کف آن از خشت است می باشد. برروی دیواره های داخلی و بیرونی مسجد به ترتیب تعداد 7 و 6 کتیبه زیبا از آیات قرانی به همراه قابهایش از چوب درختان گردو وتوت نصب است.

در ساختمان و تزیینات داخلی چوبهای مختلفی از درختان مثمر و غیر مثمر مانند انواع کاجها، اشن، سپیدار، گیلاس، گلابی، زبان گنجشک، گردو و توت استفاده شده است. نور پردازی ویژه مجموعه، هارمونی ویژه ای از رنگهای شاد، در شبها جلوه خاصی دارد.هدف سازنده این مجموعه، رونق بخشیدن به صنعت گردشگری و نیز احیای نام و یاد بزرگ مردی است که روزگاری در این مکان به خدمت می زیسته است.دهکده چوبی نیشابور

کتابخانه و موزه

در کنار مسجد، بنای چوبی کتابخانه و موزه با 120متر مساحت قرار گرفته است. در ابتدا این ساختمان به نیت پسر بزرگتر مهندس مجتهدی و این که ایشان در روستا بمانند و در همان جا تشکیل خانواده بدهند ایجاد شد.

اما پس از اینکه پسر ایشان دهکده را ترک کرد، این ساختمان به موزه و کتابخانه تغییر کاربری داد. به مانند مسجد چوبی ساختمان کتابخانه دیواره ای دوجداره دارد و نمای خارجی آن (سقف شیروانی و دیواره ها) پوشیده از چوبهای پولکی است.دهکده چوبی نیشابور

رستوران دهکده چوبی

بعد از مسجد، رستوران دهکده چوبی زیباترین ساختمان در تمام دهکده چوبی است. این سازه دو طبقه کمی پایین تر از مسجد ساختمانی 8 ضلعی با دیوارهای مشبک خودنمایی می نماید و به مانند مسجد و موزه اسکلت چوبی دارد و در برابر زلزله مقاوم است.

معماری آن به گونه ای است که خیال می کنی درختی سر از زمین بر آورده و در درون خود شما را میهمان غذاهای رستوران می نماید. رستوران در فضایی به وسعت 200 متر بنا شده و همزمان 130 تا 140 نفر را میزبانی می نماید.

نانوایی

یکی از جالب ترین بخش های این دهکده چوبی، قسمت نانوایی سنتی آن است که دارای 2 تنور چوب سوز به روش سنتی است که در آن کارگران مشغول به پخت نان سنتی میباشند. این نانوانی دارای دودکش زیبای به شکل یک زن که تبق نان بر سر گرفته است طراحی و ساخته شده است و پوشش آن از گاهگل میباشد.

راه دسترسی

آدرس: انتهای بلوار شهدای نیشابور، 16.8 کیلومتری شهر نیشابور، جاده تقی آباد طلایی، دهکده توریستی چوبی نیشابور

منبع: گردشبان

به "دهکده چوبی نیشابور، جاذبه ای دیدنی و خاص" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دهکده چوبی نیشابور، جاذبه ای دیدنی و خاص"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید