نکات تغذیه ای سالم در عید نوروز
به گزارش مجله کامپیوتر، تهران (پانا) - رعایت نکات تغذیه ای برای سلامت بدن امری لازم است که اهمیت آن در فصل بهار و به ویژه عید نوروز به علت تغییر طبع بدن بیشتر می گردد.
با فرارسیدن سال نو و گرم تر شدن هوا طبیعت بدن نیز دچار تغییر و تحول می شود و مواد زائد انباشته شده در بدن به تدریج ذوب شده و به حرکت در می آیند. در این فصل و در تعطیلات عید نوروز برای حفظ سلامتی باید به تغذیه توجه نمود و مطابق توصیه های طب سنتی در نوروز و فصل بهار عمل کرد. در این بخش از بهداشت و سلامت نمناک به شما می گوییم که در فصل بهار و عید نوروز چه غذاهایی را مصرف نمایید.
نکات تغذیه ای سالم فصل بهار و عید نوروز
بهتر است در عید نوروز و فصل بهار نکات تغذیه ای زیر را رعایت کنید زیرا توجه به خوراکی ها و نوشیدنی های مصرفی در هر فصل، یکی از راه های در امان ماندن از بیماری های مخصوص هر فصل است.
در تعطیلات نوروز و فصل بهار آش بخورید:
یکی از برترین غذاها در فصل بهار آش های تهیه شده با سبزی های بهاری است. خوردن آش سبب می شود که مواد زائد انباشته شده در فصل زمستان بهتر و راحت تر از بدن خارج شوند البته برای یاری به خروج بهتر مواد زائد مقداری آلو، برگ سنا یا فلوس به این آش ها بیافزایید. مصرف سبزی پلو با سبزی هایی مثل غازیاغی و شنگ نیز در فصل بهار مفید است. متخصصان طب سنتی در فصل بهار برای لذت بردن از طراوت بهاری و جلوگیری از سستی و افزایش غلظت خون، استفاده از یک رژیم غذایی سبک را توصیه می نمایند.
ملین های طبیعی بهره ببرید
اگر دچار یبوست هستید، از کمی پودر هلیله سیاه داخل ماست بهره ببرید و بر طبق مزاج خود از ملیناتی مثل خاکشیر و آب گرم ناشتا، انجیر خیسانده در آب، روغن زیتون، روغن بادام شیرین و .... بهره ببرید. استفاده زیاد از سنا خطرناک است و فرد را وابسته دارو می نماید و یبوست را افزایش می دهد.
به جای غذاهای غلیظ غذای ساده بخورید
در فصل بهار به جای غذاهای غلیظی مثل فست فودها، ماکارانی، سس مایونز، سالاد الویه، سیب زمینی و تخم مرغ آب پز، کله پاچه، حلوا و .... غذاهای ساده مانند آش و سوپ بخورید و هرگز غذای جدیدی را درحالی که هنوز غذای قبلی کامل هضم نشده است، نخورید زیرا در هم خوری و پر خوری سبب بیماری می شود.
ورزش کنید
برای پاکسازی بهتر بدن از مواد زائد ورزش هایی با شدت میانه انجام دهید. ورزش هایی که سبب افزایش ضربان قلب و تعداد تنفس و تعریق شود تا مواد زائد، رقیق شده به وسیله پوست از بدن خارج شوند. پس تنبلی را کنار بگذارید چرا که تعطیلات عید زمان خوبی برای انجام ورزش است.
غذاهای شما نباید گرم و تر باشد
از غذاهایی با طبع سرد استفاده نمایید تا رقّت اخلاط را تعدیل و حرکت آنها را کند نمایند و در مصرف غذاهای گرم و تر، گوشت ها، شیرینی ها و ادویه تند و تیز و نیز ترشی ها که سبب ایجاد بیماری ها می شوند، افراط نکنید. ترکیبات ساده آش های بدون گوشت و حاوی چاشنی های مناسب برای فرونشاندن گرمای بدن هستند.
از شربت های خانگی بهره ببرید
اگر طبع بدنتان گرم است یا از غذاهای گرم استفاده نموده اید، بهتر است شربت های خانگی فرونشاننده حرارت مثل شربت ریواس، زرشک، غوره، نارنج و لیمو بنوشید.
گوشت جوجه خروس میل کنید
گوشت جوجه خروس محلی لطیف و زودهضم است و فضولات کمی به جای می گذارد پس بهتر است در این فصل و در عید نوروز گوشت جوجه خروس بخورید.
به جای آب، عرق گیاهی بنوشید
در این فصل بهتر است به جای نوشیدن آب، عرق های گیاهی مثل عرق بید، عرق خطمی، عرق خطمی، مخلوط مساوی عرق های شاه تره و کاسنی بهره ببرید.
سالاد کاهو بخورید
اگر مسائل گوارشی ندارید در فصل بهار سالاد کاهو با کمی آبغوره و روغن زیتون میل کنید.
ماءالشعیر طبی بنوشید
فصل بهار فصل گرده افشانی و رویش گیاهان است بنابراین بسیاری از افراد در این فصل دچار حساسیت می شوند. این افراد بهتر استاز مواد غذایی آلرژی زا دوری نموده و برای درمان آلرژی سه روز فقط از این ماءالشعیر استفاده نمایند.
برای تهیه این ماءالشعیر طبی یک لیوان جو درسته و پوست کنده را با پانزده لیوان آب روی شعله ملایم بجوشانید تا جوها کاملاً بشکفند و مرتب کف روی آب را جدا کنید. در آخر آب آن را صاف کنید و یک لیوان آن را با کمی شکر یا عسل و با شکم خالی مصرف کنید. تا دو سه ساعت بعد از آن چیزی مصرف نکنید.
از میان مغزها بادام بخورید
پسته و گردو طبع به شدت گرمی دارند و برای فصل بهار مناسب نیستند اما بادام طبع معتدلی دارد و برای اکثریت افراد قابل استفاده است. اگر میل به خوردن مغزیجات دارید، می توانید روزی ده عدد بادام در روز بخورید. انجیر هم برای کسانی که مبتلا به یبوست هستند، مناسب است. دقت کنید بادام های تازه خریداری کنید که در پوست خود باشند.
دم نموده دارچین یا زنجبیل بنوشید
بعضی مواقع پس از خوردن غذاهای غلیظ و دیر هضم دچارعطش می شویم که عطشمان با نوشیدن آب نیز برطرف نمی شود. برای برطرف تشنگی و عطش کاذب یک لیوان شربت عسل گرم به صورت جرعه جرعه بنوشید و یا یک لیوان دم نموده دارچین یا زنجبیل بخورید تا عطشتان برطرف شود.
منبع: خبرگزاری پانا