طرز تهیه دلمه برگ مو مجلسی و خوشمزه
به گزارش مجله کامپیوتر، دلمه برگ مو از آن دسته غذاهای با رب انار خوشمزه و پرطرفداری است که اتفاقا دستور پخت آسانی دارد. شاید برایتان جالب باشد که بدانید دلمه به عنوان یکی از محبوب ترین فینگر فودهای دنیا ریشه در آشپزی یونانی دارد و اصلا در یونان یک غذای سنتی محسوب می شود. البته در شهرهایی مثل سنندج دلمه برگ مو جزو غذاهای شام شب یلدا و از جمله غذاهای اصلی عید در آذربایجان و غذاهای ماه رمضانی در تبریز است. در سرویس آشپزی دستور تهیه دلمه برگ مو مجلسی و ملس به روش شهرهای مختلف همراه با ویدئوی آموزشی طرز تهیه دلمه برگ مو را برای شما آماده کرده ایم. با مجله خبرنگاران همراه باشید.
طرز تهیه دلمه برگ مو ملس با چاشنی رب انار
مدت زمان آماده سازی: 1 ساعت
مدت زمان پخت: 1 ساعت
مقدار کالری در 100 گرم دلمه برگ مو: 167 کالری
مواد لازم برای تهیه دلمه برگ مو مجلسی (برای 6 تا 10 نفر)
- مغز ران گوساله: نیم کیلوگرم
- برنج خام: یک لیوان فرانسوی دسته دار
- جعفری تازه و ریز خرد شده: 2/1 لیوان فرانسوی دسته دار
- پیاز یک عدد بزرگ
- زردچوبه و پودر فلفل سیاه: هر کدام یک قاشق چایخوری
- نمک 2/1 قاشق چایخوری
- برگ مو تازه یا کنسرو شده: نیم کیلوگرم
مواد لازم برای چاشنی دلمه برگ مو
- کره: 30 گرم
- شکر: 1 تا دو قاشق غذاخوری
- نمک: 1/4 قاشق چایخوری
- رب انار: 3 قاشق غذاخوری
- آب: یک استکان
طرز تهیه دلمه برگ مو مجلسی با رب انار
مرحله اول؛ خیساندن برنج و برگ مو
برای درست کردن دلمه برگ مو با چاشنی رب انار، ابتدا برنج را خیس کنید. اگر از کنسرو برگ مو استفاده می کنید حتما برگ موها را به مدت 2 تا سه ساعت در آب بخیسانید. برگ موهای کنسروی نمک زیای دارند و شور هستند. بعد از این مدت برگ موها را با آب بشورید و در یک آبکش کنار بگذارید تا آب شان گرفته شود.
مرحله دوم؛ آماده کردن مایه دلمه
در یک ظرف تمام مواد مایه دلمه، به جز گوشت، را بریزید و با حسابی با هم مخلوط کنید. گوشت مغز ران گوساله را به صورت ورقه های نازک برش بزنید. پیازها را نگینی خرد کنید و با کمی روغن تفت دهید. وقتی که پیازها سبک شد برش های گوشت را با پیاز تفت دهید.
مرحله سوم؛ پیچاندن دلمه برگ مو
روی یک برگ مو یک برش از گوشت را بگذارید و یک یا دو قاشق از مواد مایه دلمه را در وسط آن بریزید. برگ مو را بپیچانید و رول کنید. تمام دلمه ها را در یک قابلمه بچینید، نصف استکان آب به دلمه ها اضافه کنید.
مرحله چهارم؛ پختن دلمه برگ مو
روی دلمه ها یک بشقاب سرامیک سنگین و یک وزنه مثل سنگ ترازو بگذارید که در زمان پخت وا نروند. برای تهیه چاشنی یا شهد دلمه کره را کمی آب کنید و رب انار، نمک، شکر و آب را به آن اضافه کنید. شهد دلمه را در اواخر پخت روی دلمه ها بریزید. مدت زمان لازم برای پختن دلمه برگ مو 2 ساعت است. این دلمه برگ مو به خاطر اضافه کردن رب انار ملس است، اگر طعم ملس را نمی پسندید رب انار را حذف کنید. برخی افراد برای سس دلمه برگ مو از رب گوجه فرنگی استفاده می کنند.
طرز تهیه دلمه برگ مو اصفهانی، شیرازی و کرمانشاهی در کل به همین ترتیب است و در جزییات مواد دلمه اندکی با هم فرق دارد.
نکاتی برای انتخاب برگ دلمه مو
*برای تهیه دلمه برگ مو خانگی بهتر است از برگ های ترد و جوان مو که به مقدار کف دست هستند، استفاده کنید.
*توجه داشته باشید که برگ های خیلی بزرگ برای درست کردن دلمه برگ موی خانگی مناسب نیستند. برگ های بزرگ معمولاً ضخیم هستند و لطافت خودشان را از دست داده اند.
*از برگ های خیلی کوچک برای تهیه دلمه برگ مو استفاده نکنید، زیرا این برگ ها در زمان پیچیدن پاره می شوند. در صورتی که برگ ها خیلی کوچک هستند، می توانید دو برگ کوچک را کنار هم قرار دهید و سپس دلمه را آماده کنید.
سبزی دلمه برگ مو چیست؟
برخی افراد برای تهیه دلمه خانگی تنها از جعفری یا ترکیب جعفری و پیازچه خرد شده استفاده می کنند. اما در بیشتر شهرها برای تهیه دلمه برگ مو خوشمزه و مجلسی از سبزیجات معطر کوهی و همچنین جعفری، نعناع، مرزه، شوید، ترخون و پیازچه خرد شده استفاده می شود.
فوت و فن های درست کردن دلمه برگ مو مجلسی
*اگر از برگ تازه مو استفاده می کنید 2 تا سه دقیقه در آب بجوشانید تا کمی نرم شوند و موقع پیچیدن شکسته نشوند.
*می توانید برای درست کردن دلمه برگ مو به جای گوشت برش زده از 250 گرم گوشت چرخ کرده هم استفاده کنید.
*برخی ترجیح می دهند علاوه بر جعفری از ترکیب تره، نعناع، شوید و ترخون هم برای سبزی دلمه استفاده کنید. 5قاشق غذاخوری از ترکیب این سبزی ها برای این مقدار دلمه کافی است.
*زرشک و کشمش هم جزو مواد محبوب برای درست کردن دلمه هستند. زرشک را کمی خیس کنید و به مواد دلمه اضافه کنید. برای اضافه کردن کشمش به مواد دلمه آن را با کمی پیاز و زردچوبه و دارچین تفت دهید و به مواد دلمه اضافه کنید.
*قبل از چیدن دلمه ها کف قابلمه را با چند عدد برگ مو بپوشانید تا دلمه ها در زمان پخت به کف قابلمه نچسبند.
*نخود لپه یکی از موادی است که معمولا برای پختن دلمه برگ مو با چاشنی رب انار از آن استفاده می شود. اگر طعم لپه را در دلمه می پسندید قبل از اضافه کردن به مواد دلمه آن را بپزید. حتما لپه ها را یک تا دو روز قبل از درست کردن دلمه بخیسانید و بعد بپزید تا نفخ لپه گرفته شود.
*اگر قصد دارید برنج را به جز خیس کردن، بپزید یادتان باشد که برنج دلمه نباید زیاد پخته شود. برنج باید فقط چند جوش بخورد و به اصطلاح دانه باشد. برنج را حتما آبکش کنید.
*می توانید به جای برنج از بلغور گندم یا کینوا هم استفاده کنید.
*طرز تهیه دلمه برگ مو تبریزی به همین ترتیب و با گوشت چرخ کرده است. طرز تهیه دلمه خوزستانی هم به همین ترتیب است و گاهی هم بدون گوشت چرخکرده درست می شود.
*برخی به جای رب انار از رب گوجه به عنوان چاشنی دلمه برگ مو استفاده می کنند.
*کمی از شهد دلمه را با مواد مایه دلمه مخلوط کنید تا مواد دلمه طعم لذیذتری به خود بگیرند.
*آبی که به دلمه اضافه می کنید باید خیلی کم باشد در حدی که از سطح دلمه ها در قابلمه پایین تر باشد و به هیچ وجه روی دلمه ها را نپوشاند.
*بهتر است برای تهیه دلمه از برگ های ترد و جوان استفاده کنید. اگر فصل برگ مو تازه نیست از کنسرو برگ مو استفاده کنید.
*برای پیچیدن دلمه، مواد را روی قسمت پشت برگ دلمه بچینید زیرا قسمت صاف و براق دلمه باید قسمت خارجی دلمه باشد.
*قبل از سرو دلمه ها در ظرف حتما باید شعله گاز را خاموش کرده و دلمه ها کمی سرد شده باشند تا وا نروند.
*مقاله طرز تهیه دلمه کلم برگ مجلسی تبریزی که یک دلمه ایرانی و مجلسی خوشمزه دیگر است را هم بخوانید.
*در طرز تهیه دلمه برگ مو خانگی می توانید به جای گوشت از سویا و یا ترکیب سویا و گوشت نیز استفاده کنید.
*در طرز تهیه دلمه برگ مو با کشمش به مواد دلمه کشکش تفت داده شده اضافه کنید.
طرز تهیه دلمه برگ مو ترکیه چگونه است؟
دلمه برگ مو ترکیه ای یا یالانجی دولما در کل به همین ترتیب است اما در ترکیب مایه دلمه از انواع مغزها مثل گردو، فندق و بادام آسیاب شده، زرشک و سبزیجات خشک مثل شوید و نعنا استفاده می شود. در مجموع ترکیبات دلمه برگ مو ترکیه شبیه دلمه برگ مو مجلسی خودمان است و در برخی موارد جزییات مواد دلمه بنا بر سلیقه کم و زیاد می شود. در تهیه یالانجی دولما برای سس دلمه از رب گوجه به جای رب انار استفاده می کنند.
منبع: افق کوروش